Kerncentrale Doel weer in het nieuws

Doel 1 is één van de reactoren waarvan de levensduur met 10 jaar is verlengd. Voor ons sowieso een slecht besluit en het lijkt er meer en meer op de 10 jaar niet eens gehaald wordt. De incidenten die zich sinds de verlenging hebben voorgedaan maken duidelijk dat het oude meuk is. Betonrot en nu zelfs een lekkage in het nucleaire deel! Nog nooit vertoond. Zou men er zelf ook zo van geschrokken zijn dat de communicatie vergeten werd? Snelle en transparante communicatie is al lang een stokpaardje van Benegora.
De reactor ligt er weer eens maanden uit en dat niet voor de eerste keer. Kan er ten minste niets gebeuren zou je denken! Eerlijk gezegd zijn we daar niet eens gerust op.

 

 

Uit de krant begin mei 2018:

Abnormaal" lek in kerncentrale Doel 1"

In de kerncentrale Doel 1 is vorige week een lek ontstaan in een leiding die rechtstreeks aansluit op de kernreactor. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in ons land. Kernwaakhond FANC bestempelt het incident echter als onschuldig. "Er was nooit gevaar voor de volksgezondheid of voor de werking van de kerncentrale." "Het ging om een klein lek, een speldenkop groot, in een koelleiding die gebruikt wordt in noodsituaties", zegt ook Nele Scheerlinck, de woordvoerder van uitbater Engie Electrabel. "Maar omdat de druk in de leiding zo hoog is, zorgde dit lek er toch voor dat er een paar liter water per uur kon ontsnappen in het nucleaire gedeelte van de centrale. Intussen ligt de reactor stil, om het lek te repareren."

Willy De Roovere, oud-directeur van de nucleaire waakhond FANC, zegt aan VRT dat het "abnormaal" is dat er op die plek een lek kan ontstaan. Volgens hem is het bovendien de eerste keer dat er in een Belgische kerncentrale zo'n "ongecontroleerd" lek is in het primaire koelcircuit, in buizen die rechtstreeks in contact staan met het reactorvat. (JVH)
Nederla Nederla nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen nders misnoegd dat België hen niet waarschuwde over lek in Doel niet waarschuwde over lek in Doel niet waarschuwde over lek in Doel 


In Nederlands Brabant klinkt de roep om kerncentrale te sluiten
Het recente lek in de kerncentrale van Doel heeft voor grote ophef gezorgd in Nederlands Brabant. In Roosendaal en Bergen op Zoom klinkt de roep om de kerncentrale definitief te sluiten.

Redactie 4 mei 2018, 15:01


De Nederlandse provincie Noord-Brabant en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn tot hun onvrede nooit geïnformeerd over het lek in het nucleaire gedeeltevan kernreactor Doel 1 eind april. De Brabantse commissaris van de Koning Wim de Donk heeft dat gemeld aan Provinciale Staten in Nederland. De provincie en veiligheidsregio zijn verbaasd over het gebrek aan informatie. De Donk laat weten dat hij naar aanleiding van mediaberichten zelf op zoek ging naar informatie. Hij is teleurgesteld dat België niet zelf heeft gewaarschuwd.

Het lek in het primaire koelsysteem van de reactor werd vastgesteld op 23 april, maar werd pas dagen later bekendgemaakt. Het nucleair controleagentschap FANC schaalde de situatie in als niveau 0: een "onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid". De betrokken kernreactor is stilgelegd voor reparatie. De heropstart is voorzien voor 1 oktober 2018.